Уговарање и откуп соје род 2022.

Можда је мало рано да причамо о откупу соје, када знамо да сама жетва неће кренути још неко одређено време, али овај пут желимо да скренемо пажњу нашим кооперантима о неким темама као што су жетва, складиштење, али и саме прогнозе откупа соје рода 2022.

Жетва
Пре жетве соје, потребно је подесити комбајн тако да се жетва обави са што мањим губитцима. Сојина слама није повољна за вршидбу, а зрно је за разлику од пшеничног затворено у махуну, због чега вршидбени апарат комбајна мора радити смањеном брзином, а комбајн се не сме кретати брзином већом од 5 км / х. Оптимална влажност зрна соје које је спремно за жетву износи око 16%, а код влажности која прелази 20% потребно је смањити капацитет комбајна. Приноси соје зависе од земљишта и сорте, али се крећу око 4 т / ха.

Складиштење
Главни фактори који утичу на квалитет семена током чувања и складиштења су релативна влажност ваздуха, температура и кисеоник. Треба обратити пажњу на смањење влаге и одклањање фактора који могу изазвати хемијске промене у зрну мењајући квалитет протеина. Унутрашњи фактори који утичу на чување семена су садржај влаге и квалитет самог семена. При великој влажности може доћи до развоја гљивица. Такође садржај воде у семену и температура складиштења су значајни фактори који одређјују потенцијал за чување семена.

УГОВАРАЊЕ И ОТКУП РОДА

Услед неповољних геополитичких и макроекономских параметара посебно за ову годину, можемо очекивати доста нестабилну ситуацију када је реч о самом откупу, али и цени соје рода 2022. године.

Иако нестабилна, прогнозе потражње, али и саме производње не јењава за сојом, а ево и неких статистичких параметара везано баш за ово.

СОЈА – За соју су предвиђања оптимистична и очекује се рекордна жетва од 380 милиона тона (то је за 4% више него годину пре). У Азији је повећана потражња за производима од соје. Тешка ситуација у пандемији за пољопривреднике је настала поскупљењем минералних ђубрива за 250 посто и многи ће пољопривре -дници сејати соју уместо кукуруза јер не захтева велике количине ђубрива током гајења. Предвиђа се раст трговине за 5% на годишњем нивоу, првенствено на већим испорукама у Азију. Сутра ће бити познат извештај Министарства пољопривреде САД о залихама соје на том тржишту док ће Бразил тек почети жетву крајем месеца.

СОЈА 2020/21. 2021/2022.
Производња 366 милиона тона 380 милиона тона
Потрошња 363 милиона тона 375 милиона тона
Трговина 161 милиона тона 168 милиона тона
Прелазне залихе 55 милиона тона 60 милиона тона

Прорачун преузет са АГРОИНФОНЕТ .

НАША ОЧЕКИВАЊА И ПРЕПОРУКЕ

Ми лично очекујемо дупло већи откуп соје него претходне године, узроковано преданим радом, ширењем мреже коопераната, као и коректним наступом са нашим кооперантима, где је реч реч, а договорено се мора испоштовати, са сигурношћу можемо да кажемо да смо презадовољни бројем упита и договорених сарадњи већ сада. Наша главна препорука се оледа у томе да пажљиво бирате са ким сарађујете пре свега и да не журите са продавањем соје. С тога, ако сте у могућности историјски гледано, најпаметније ће бити да своју соју дате на чувањеи сачекате стабилност у цени уз савете стручних лица које ослушкују тржишта и са друге стране.

Никша Аграр Вашу меркантилну робу ове године може прихватити на лагер и чување на чак четири локације, а то су Кљајићево. Чонопља, Колут и Апатин, те због геостратешке позиције у овом делу Војводине, смо додатно спремни и конкуретни да свима логистички изађемо у сурет.

Желимо Вам успешну жетву и висок принос, а сарадњом са нама засигурно додатно ћете профирати најбољом ценом, стручношћу и безбедним одлагањем Ваших меркантилних производа.

Позвите нас на бројеве телефона са контакт стране и договрите консултације везане за откуп соје, али и друге појединости које Вас можда занимају.

Срдачно,

Никша Аграр.